Slik utviklet de løsningen som skal redde liv i fjellet
Tanken på at spreke friluftsmennesker på fjelltur skal ha best mulig marginer for å komme hjem til sin familie, motiverte Safeback-gründerene til å satse. Med god rådgivning fra VIS og en god dose pågangsmot, har det fem år gamle selskapet tatt produktet sitt ut i markedet.
Han oppdaget problemet på tur. Hvorfor var fokuset hovedsakelig på å finne den skredtatte fortest mulig, og ikke på mennesket som ligger og kjemper kampen mot klokken under snøen? Med en oppvekst hvor mye tid ble brukt på familiens fjellhytte, har skredfaren alltid vært en reell trussel for Safeback-gründer Tor Berge. Marginene er knappe: cirka 15 minutter har du før overlevelsessjansene under snøen blir farlig små.
– Jeg tenkte at hvis det fantes et utstyr som kunne forlenge levetiden under snøen, så ville det kunne redde flere liv. Derfor tok jeg problemstillingen med meg til Sigmund Andreassen og André Mjølhus, hvor vi alle var enige om at dette var et problem verdt å løse, sier Safeback-gründeren og legger til:
– Med en motivasjon om å redde liv.
Samlet de skarpeste hodene
Gründertrioen studerte produksjonsteknologi sammen på Høgskolen i Bergen. Ivrige etter å finne ut alt om problemstillingen de ville løse, satte de i gang med en omfattende researchprosess. Det var da det gikk opp for dem hvor lite informasjon som var tilgjengelig rundt tematikken.
– For å klare å lage en god løsning på problematikken bestemte vi oss for å samle sammen de beste og flinkeste hodene fra de ulike fagområdene, og det klarte vi.
Da nøkkelrollene i teamet var besatt, startet løpet med å opprette selskap, få inn samarbeidspartnere som Forsvaret og Innovasjon Norge og å hente inn investorer fra Connect Bergens engleinvestornettverk. 2018 markerte dermed starten på eventyret til selskapet som har som mål å redde liv. Pusteutstyret Safeback «SBX» forlenger levetid under snøen ved å tilføre den skredtatte frisk luft. Apparatet er festet til to rør utformet gjennom skulderstroppene til sekken, og gjennom dem vil oksygen fra snøen bli dyttet opp foran munnen og skape en gjennomstrømning av frisk luft.
– Det gjør at man forsinker kvelningen, så det vil redde mange liv, men noen vil fremdeles gå tapt selv om de bruker vårt system. Så dette erstatter ikke annet utstyr eller gode valg i fjellet, forklarer Berge og legger til at det alltid tar litt tid før markedet aksepterer ny løsning.
– VIS har vært en fantastisk støttespiller
Det var ved å være ydmyk, banke på dører, og åpenhet rundt utfordringene som fremdeles lå foran dem, at de vant tilliten til sine partnere.
– Den aller første pitchen gikk til min gamle hockeytrener. Vi satt ved kaffebordet hans i Morvik hvor han ga meg innspill på hva som kunne være de fornuftige neste stegene. Det var han som peilet meg inn på et møte med BAN-nettverket, og som har fulgt selskapet med investeringer siden den gang, mimrer Berge.
Det å hente samarbeidspartnere til et produkt som enda ikke er klart, har vært en av hovedutfordringene til selskapet. Rådgivningen fra VIS har dermed kommet godt med for å ruste selskapet for best mulig vekstmuligheter.
– VIS har vært en fantastisk støttespiller. Vår rådgiver, Ove Gjelsvik fra VIS, har vi gitt tittel som forretningsutvikler, psykolog og stemningsbygger. Han kom inn for fem år siden og har utfordret oss og gitt oss trygge rammer inn i arbeidet, roser Berge.
Stolte av samarbeidspartnerne
Produktet, som har som mål å redde liv, har de utviklet i samarbeid med Eker design og Forsvaret, med en teknologi som er beskyttet av flere patenter. Fra dag én har de gått internasjonalt. Samarbeidspartneren Db Equipment selger produkter over hele verden, mens Bergans har sitt salgsnettverk i Europa.
– Vi er veldig stolte over å samarbeide med Bergans og Db. Og mye på grunn av nåværende og kommende partneres internasjonale nedslagsfelt, vil det norske markedet for oss være et av de minste, sier Berge.
Gründerene har alle hatt snøskred rundt seg og mistet flere liv til en av naturens største trusler, men motivasjonen til å redde liv i denne sektoren har vært helt uavhengig av det.
– Det var tanken på at et livsglad og friluftsinteressert menneske som er på tur og nyter livet, skal ha best mulig marginer for å komme hjem til sin familie, som gjorde at vi tenkte at dette er et problem verdt å løse, avslutter Berge.
Selskapet skal nå hente penger for å støtte videre internasjonal vekst og skalering, samt sikre produksjonskapasitet for å møte det økende behovet i markedet.