Innovasjonsfestivalen ved Universitetet i Bergen - er det blitt tradisjon?

På finaledagen av Innovasjonsuken OPP åpnet Universitetet i Bergen (UiB) dørene til «UiBs Innovasjonsfestival: From research to change». Den innholdsrike dagen med faglig påfyll markerte forhåpentligvis starten på det som kan bli en viktig tradisjon i Bergen.

Festivaldagen, dedikert til å fremme innovative idéer, styrke innovasjonskulturen og bygge bro mellom akademia og næringsliv, hadde et tettpakket program med faglig påfyll, presentasjoner, workshops, prisutdeling og interaktive stands. Det hele ble åpnet med et inspirerende innlegg fra Dr. Emma Salgård Cunha, Senior Associate Commercialisation Director ved Cambridge Enterprise, University of Cambridge, som blant annet belyste hvordan University of Cambridge har utviklet innovasjonsløp for forskere innen kunst, humaniora og samfunnsvitenskap. 

Deretter fulgte innovasjonsstafetten, en hurtig presentasjonsrunde med åtte forskere fra ulike fakulteter ved UiB. Her kunne du blant annet få med deg: 

  • Ignacio Herrera Anchustegui fra Det juridiske fakultet som snakket om elektrifisering av olje- og gassindustrien gjennom offshore vindkraft. 

  • Beatriz Balino, seniorrådgiver ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, som fortalte om muligheter for innovasjon innen vann-, marine- og maritime sektorer. 

  • Daniela Elena Costea, professor ved Klinisk institutt 1, som presenterte sitt arbeid med nanodiamanter for målrettet behandling av munnhulekreft. 

Renate Skoge, oppfordret forskere til å bli gründere gjennom forskerentrepenørskapsprogrammet TILT.

Nytt forskerentrepenørskapsprogram

VIS-ansatte fikk også anledning til å presentere flere av de mest spennende forskningsprosjektene TTO-teamet jobber med om dagen som «Novel Diamond Reactor» ved UiB-forsker Justas Zalieckas, og «AI commentator» ved PhD-stipendiaten Peter Andrews, i tillegg til en presentasjon av forskerentrepenørskapsprogrammet «TILT» ved Renate Skoge, som lanseres i disse dager. Det skreddersydde entreprenørskapsprogrammet for forskere vil blant annet hjelpe forskere å ta idéene sine ut i markedet, få hjelp til finansiering og gi verktøy til å forstå forretningsverden fra et forskerperspektiv. 

UiB Idé-vinnerene 2024.

Viktig plattform for innovasjonskulturen i Bergen 

Festivalen ble avsluttet med «UiB Idé 2024»-prisen, som fremmer innovasjon gjennom forskningsbaserte ideer. UiB Idé-programmet gir ansatte og studenter muligheten til å teste innovasjonspotensialet i egne ideer som har utgangspunkt i egen forskning eller studier. Programmet gir ikke bare finansiering, men også profesjonell rådgivning og støtte til lovende ideer. Blant 39 søkere var det i år åtte sterke kandidater som fikk støtte til sine prosjekter. Vinnerne representerte et stort spenn -  fra klesreparasjon til Norges første kommersielt utviklede akvaponi. 

Gottfried Greve, viserektor ved UiB avsluttet fra scenen:

- Sammen med gode kolleger i Innovasjonsavdelingen og fakultetene ønsker jeg å gjøre denne festivalen til en tradisjon. UiB Idé er viktig for innovasjonskulturen i Bergen. Det er, og skal være, en fasilitator i prosessen med å bringe gode idéer ut i bruk til det beste for vårt samfunn. Vi ønsker å inkludere hele bredden, for verden trenger mer enn noen gang at smarte hjerner, forskning og kunnskap bringes sammen. 

F.v Alexis Lanza, Malgorzata Barczyk og Mona Leirgulen så frem til å vise prosjektene TTO-teamet i VIS har jobbet med den siste tiden.

Forrige
Forrige

Innovasjonsuken OPP levde OPP til navnet sitt 

Neste
Neste

DDV24: Én dag, store ringvirkninger