Innovasjonsuken OPP levde OPP til navnet sitt
Fra den energiske åpningen på Cornerteateret med Fylkesordfører Jon Askelands inspirerende ord, til de intense, påfølgende dagene fulle av innovasjon, inspirasjon, samarbeid, debatt og kunnskapsdeling. Ingen tvil om at uken har levd opp til navnet sitt.
Vi har akkurat klart å lande etter Innovasjonsuken OPP, og det er tydelig at innovasjonsmiljøet på Vestlandet har vært elektrisk fra start til slutt. Uken har vært en manifestasjon av regionens innovasjonskraft, og med over 40 arrangementer, tusenvis av deltakere og utallige idéer utvekslet, er det ingen tvil om at Vestlandets egen Innovasjonsfestival er både kjært tiltrengt og en nødvendig møteplass for de gode samtalene som danner grunnlag for samarbeid på tvers av bransjer, yrker og miljøer.
- Vi skal brette opp ermene og få jobben gjort
Askelands ord sitter fremdeles i veggene: «Uten det som skjer på Vestlandet, får vi ikke til å løse de store samfunnsutfordringene vi står overfor globalt. Vestlendingen klekker ut gode ideer for verden, og vi skal som alltid brette opp ermene og få jobben gjort». Havnæringene ble diskutert fra mange vinkler på åpningsarrangementet på Cornerteateret, hvor blant annet GCE Ocean Technology ved Owe Hagesæther inviterte til panelsamtale om nysatsningen « Blått Kvantesprang ». For de norske havnæringene kan spille en sentral rolle i å utvikle løsninger på klima- og energikrisen, både nasjonalt og internasjonalt. Men for å lykkes, er det avgjørende å samle innsatsen på tvers av regioner og bransjer. Satsingen skal i første omgang fokusere på framtidens energisystem til havs (havvind, CCUS, hydrogen) og grønne maritime løsninger. Etter hvert kan også andre deler av havnæringene bli inkludert. Havinkubatoren 70Blå, tidligere FutureOcean, ble også lansert under dette arrangementet.
Hva må til for å lokke investorer til Bergen?
Åpningsarrangementet med tema «OPPned » så også OPPned på investeringer da Kelly Moulton fra Wave Equity Partners snakket om impactinvesteringer og hardtech til stor applaus fra salen. Det kom mange OPPspark fra amerikaneren, som blant annet utfordret salen til å gjøre det mer attraktivt for utenlandske investorer å komme til Norge til fordel for nabolandene.
På dette arrangementet ble det også kåret vinner av Vestlandets Beste Idé. Gratulerer til Bú Composite, som med sin løsning som gjør avfall om til bærekraftige byggematerialer, sikret seieren og kan ta idéen sin videre med god støtte fra premien på 400.000,- kontant og inkubatortjenster hos VIS til en verdi av 100.00 kroner.
På kvelden var det studentene som var i fokus da over 350 mennesker samlet seg i Marinehallen for å se panelsamtaler, gründertalks og livepodcast. Ballet ble åpnet av gründerselskapet Mothership Stories, underholdningshuset som nylig lanserte sesong 2 av videoserien «OPPSIG». Ole Sirnes, kjent fra serien, bydde på gratis birria tacos til alle fremmøtte og Marius Solberg delte strategien og prosessen med å lage nettserien, som nylig ble lansert på Bergen Kino for over 400 tilskuere.
Ung innovasjon i fokus
Lasse Smedsvig delte reisen med Adams Matkasse og Askeladden, Kristine Askvik i Shifter inviterte til Shifter-spesial og fikk med seg panelet Stine Fiksdal (VIS), Erlend Waaler (Startuplab), Axel Fagerbakke (Ungt Entrepenørskap Vestland) og Svenja Penkala (HVL Skape) på scenen: Hvorfor er ikke Bergen bedre på studententrepenørskap?
Hvordan følge gründerdrømmen? Susann Hellesnes (VIS) inviterte til Drømmefanger livepodcast og fikk med seg Gyda Oddekalv (Generasjonspartiet), Luqman Wadood (Ung Debatt) og Sander Henriksen (Nordic USV) på scenen.
Med ung innovasjon i fokus og så mange fremmøtte ser fremtiden for ny innovasjon i Bergen lysere ut enn noensinne.
Satser i vest
Et annet høydepunkt fra uken var Demo Day Vestlandet 2024. For hva skjer når du samler over 200 investorer, gründere og næringslivsaktører på Marineholmen? 25 lovende gründere presenterte sine ideer i håp om å sikre støtte til sine prosjekter. Årets host, Jeremy McCrohan, ledet oss igjennom dagen med karisma og australsk humor fra scenen, Hilde Hukkelberg og Alexander Bjerlo fra Innovasjon Norges utekontorer i Storbritannia og Irland og San Francisco og Bay Area ga salen siste nytt fra Silicon Valley og London, og dagen ble avsluttet med en gave fra Fana Sparebank som overleverte to rause sjekker til etableringen av et tidligfasefond i Vestland. 2 millioner til oppstart av fondet, 4 millioner til investeringer. Les mer om dagen her.
Norges mest aktive tidligfaseinvestor
Mot ukens slutt var det tid for å feire den kuleste femåringen i byen. Startuplab Bergen inviterte til fest i Solheimsviken hvor gjestene fikk overvære alt fra pitching til mat og drikke, rørende taler og mingling. Som det kom frem i talene har Startuplab på disse fem årene; huset 50 oppstartselskaper som igjen har bidratt til 250 arbeidsplasser og hentet inn over 450 millioner kroner. Startup Lab er også Norges mest aktive investor i tidlig fase. Vi i VIS gratulerte femåringen med et “startup-survival kit” hvor du blant annet kunne finne; energiboost-piller, Se lyst på livet-piller, Med vondt skal vondt fordrives –piller og opp i limingen-lim. Vi gratulerer igjen!
UiBs Innovasjonsfestival
Som en finale på uken som avviklet over 40 arrangementer på Vestlandet, var det tid for Universitetet i Bergens aller første Innovasjonsfestival. Vårt TTO-team stilte manns- og kvinnesterke med interaktive stands og presentasjon av foreskerentrepenørskapsprogrammet TILT. Les om dagen vår på UiB her.
Takk for en fantastisk uke, og takk til alle partnere og støttespillere! Vi gleder oss allerede til neste år.